Filemaker Scriptleri

Filemaker scriptleri ya da Filemaker Betikleri

Filemaker scriptleri

FileMaker Scriptleri ya da diğer adıyla Filemaker betikleri FileMaker başlatıldığında gerçekleştirilmesi gereken bir dizi eylemi belirten saklanan talimatlar kümesidir.

Bunlar FileMaker Pro çözümlerinde çalışan programlardır. Düğmeye eklenmiş tek bir komut olabileceği gibi yüzlerce komut uzunluğunda olabilirler.

Filemaker scriptleri FileMaker Pro’da iki önemli şeyi gerçekleştirir:

Dahili işlemleri otomatik hale getirir ve özel kullanıcı arabirimlerine etkileşim eklemek için kullanılır. Dahili işlevler genellikle eleştirel ve spesifiktir; fatura oluşturma, satış adaylarının durumunu ayarlama, toplu bir rapor için verileri dışa aktarma vb. Gibi aylık işlemler için kullanılır. Bir veri tabanı uygulamasını kullanılabilir hale getirmenin merkezi, arayüz öğeleri (düğmeler veya simgeler gibi) oluşturma ve daha sonra kullanıcı işlemlerine yanıt olarak bir şeyler yapmalarını sağlamaktır. Komut dosyaları bunların her ikisine de yardımcı olabilir. Komut dosyaları FileMaker Pro’nun bir tıklama arayüzü olan ScriptMaker’ına yazılır. Scriptler karmaşık otomatik içe aktarma / dışa aktarma süreçleri, çoklu tablo raporlaması, veri uzlaştırması ve programlanmış bir FileMaker adımları serisi olarak ifade edilebilecek her şeyi yapmamıza olanak sunarlar.

Filemaker scriptleri içinde yer alan bir komut dosyası bazı kullanıcı eylemleri veya harici komut istemi ile başlatıldıktan sonra, ilk adımdan sonuncuya, tamamlandıktan sonra çıkıp bitene kadar sırayla çalışır.

Scriptler içinde mantıksal If [] ifadelerini kullanarak dallanan komut dosyaları oluşturmak mümkün olduğu gibi diğer komut dosyalarını çalıştıracak komut dosyaları oluşturmak da mümkündür. Bu konuyu örnek ve detaylarıyla ele alan görsel eğitim setimizi inceleyebilirsiniz. Ayrıca scriptler konusunda kitaplarımızdan da detaylı bilgiler elde edebilirsiniz.

Filemaker Scriptleri Adlandırma Yöntemleri

Komut dosyalarınızı iyi organize etmek ve iyi komut dosyası adlandırma uygulamalarını takip etmek FileMaker’de ürünün önceki sürümlerinde olduğundan daha da önemlidir. FileMaker Pro’nun önceki sürümleri genellikle FileMaker 7 ve sonrasından daha fazla bireysel dosya içeriyordu ve bu nedenle komut dosyaları belirli bir sistem boyunca doğal olarak dağıtılma eğilimindeydi. Bu sürümde, tüm komut dosyalarınız tek bir dosyada çok iyi yaşayabilir.

Komut dosyası adlandırma yöntemleri geliştiriciden geliştiriciye değişir

Herhangi bir adlandırma kuralına uymanız, mantıklı ve tutarlı bir sistem kullanmaktan daha az önemli değildi. Bununla birlikte, aşağıdaki fikirlerden bazılarını göz önünde bulundurmanızı öneririz:

Komut dosyalarınızı mantıksal gruplara ayırmak için tire, alt çizgi vb. Kullanın. FileMaker Pro’nun diğer alanlarında olduğu gibi, tek bir tire, Komut Dosyaları menüsünde bir menü ayırıcı olarak görüntülenir.

Tüm komut dosyalarınızı kullanıcılarınıza göstermeyin. Elbette çoğu kapatılabilir! Komut Dosyaları menüsünde hangi komut dosyalarını kullanıcılara sunmak istediğinizi bilinçli olarak seçin.

Başlık eklemeyi düşünün. Komut dosyalarınızı gruplar halinde düzenleyin ve ardından uygun şekilde etiketleyin.

Alt scriptleri kullanırken alt simge ile abonelik adlarını girintilemeyi veya belirtmek için bir önek adlandırma stili kullanmayı düşünebilirsiniz. belirli bir komut dosyasının başka bir “üst” komut dosyasına ait olduğunu.

■ Scriptlerin genellikle belirli bir tablo oluşumunda çalışması amaçlanmıştır (örneğin, yeni bir kayıt oluşturmayı denetlemek için bir script kullanıyorsanız). Bir scripti yalnızca belirli bir tabloya uygulanmadığında kısa tablo öneklerini veya soneklerini ve uygulanmadığında “tümü” ifadesini kullanmak iyi bir fikirdir.

Özel Web Yayını’nı kullanmayı planlıyorsanız, komut dosyası adlarınızdaki boşluklardan ve özel karakterlerden kaçınmanızı öneririz. Bu komut dosyalarını Web’den çağırmayı planlıyorsanız ayrıştırmak acı vericidir. (Açıkça Komut Dosyaları menüsünde görüntülenmesine izin verdiğiniz komut dosyalarının kullanıcı dostu adlandırma kurallarına uyması gerekir.)

Tam Erişim Ayrıcalıkları – Full Access Privileges

Komut Dosyasını Düzenle iletişim kutusunun altındaki Komut Dosyasını Tam Erişim Ayrıcalıklarıyla Çalıştır onay kutusuna dikkat edin. Bir komut dosyasının tam erişim ayrıcalıklarıyla çalıştırıldığını belirlemek, söz konusu komut dosyasının süresi boyunca FileMaker’ın tüm güvenlik kısıtlamalarını geçersiz kılacağı anlamına gelir.

Bu seçenek etkinleştirilmediğinde, komut dosyaları şu anda oturum açmış olan kullanıcının sahip olduğu ayrıcalıkların ayarına bağlı olarak çalışır. Örneğin, bir komut dosyası bir kaydı silmek için arama yaparsa ve bu komut dosyasını çalıştıran kullanıcı geçerli güvenlik ayrıcalıklarına göre bunu yapamazsa, komut dosyası genellikle kullanıcıya bir uyarı iletisi görüntüler ve komut dosyasının bu adımını yoksayar. Betiğin geri kalanı hala gerçekleştirilir.

Scriptlere açıklama ekleme


Scriptlerin ne yaptığını takip etmek zor bir iştir. Belirli bir senaryoyu yazdığınızda mükemmel bir şekilde sezgisel görünen şey, birkaç hafta – hatta bazen saatlerce – umutsuzca gizlenebilir. Geliştiriciler açıklamaları nasıl kullandıklarına göre değişiklik gösterse de, neredeyse hepsi değerlerini bilir.
Ayrıca bir boşlukta kodlama yapmadığınızı unutmayın. Verili bir veritabanının asla başkasının gözü tarafından görülmesini istememenize rağmen, zamanın testlerine dayanır ve faydalı olduğunu kanıtlarsa, bir noktada haksız kelimelerle açacağınızı garanti edebiliriz. size bunu nasıl yaptığımı göstereyim …. ”Aynı şekilde, profesyonel düzeyde sistemler neredeyse tüm işbirliği çabalarıdır. Akranlarınızın kafeinli beyninizin belirli bir rutin yazdığınızda ne düşündüğünü anlamasına yardımcı olmak için açıklamaları kullanın.

Script Şablonu Kullanma


Yeni bir script oluşturmanız gerektiğinde çoğaltabileceğiniz bir şablon komut dosyası oluşturmak genellikle yararlıdır. Şablonlarımıza, komut dosyasının amacı ve düzeltme geçmişi hakkında bilgi kaydettiğimiz en üste birkaç yorum satırı ekliyoruz. Bir şablon komut dosyası şuna benzer:

Allow User Abort [ Off ]
Set Error Capture [ On ]

Basit olmasına rağmen, bu şablon zamandan kazandırır ve iyi bir kod geliştirir. Tüm scriptlerde gerekip gerekmediğinize bakılmaksızın, Şablona go to layout adımını şablonunuza koymanızı öneririz. Birçok durumda silebilirsiniz.
Bu son adım, komut dosyasının doğru layoutta başlamasını ve o layouta eklenmiş uygun temel tabloyla ilişkilendirilmesini sağlar. Şablona dahil edilmesi, geliştiricilerin bilinçli bir karar vermelerini ister ve bağlamın yönetilmesi gerektiğini hatırlatır.

Alt Scriptler Kullanma


ScriptMaker’daki en kullanışlı şeylerden biri de Run Script yani Script Çalıştır adımıdır. Bir FileMaker betiği, daha sonra sub script olarak bilinen başka bir betiği çağırabilir. Bu, daha sonra komut dosyalarını daha küçük mantıksal bloklara bölmenize ve ayrıca tekrar kullanmak isteyebileceğiniz herhangi bir şey için ayrı komut dosyalarını bölmenize izin verir. Bu, sisteminizde çok önerdiğimiz bir ölçüde soyutlamaya izin verir. Soyutlama, komut dosyalarının okunmasını, hata ayıklanmasını kolaylaştırır ve modüler hale getirir.

Hakkında Behlül Akkoç

Ayrıca inceleyin

Filemaker Field Options

Filemaker Field Options ile alan oluşturmaya ve veri türlerini atamaya ek olarak, alanlarınıza seçenekler de …

error: filemakerx.com