FileMaker geri dönüşüm tekniği

FileMaker geri dönüşüm tekniği

FileMaker geri dönüşüm tekniği ile Filemaker uygulamalarınızda yer alan kayıtları silmek yerine onları geri dönüşüm kutusuna gönderebilir istediğiniz zaman ordan geri alabilirsiniz.

Geliştirmiş olduğunuz uygulamalarınızda yer alan kayıtları silebilirsiniz. fakat silmek güvenli bir yöntem değil bu nedenle ayıtlarınızı silmek yerine çöp sepetine atmak ve İstediğiniz zaman oradan geri almak en güvenli yöntemdir.  İşte FileMaker geri dönüşüm tekniği size uygulamalarınızda yer alan kayıtları silmek yerine çöp kutusuna nasıl açacağınızı istediğiniz zaman oradan kayıtlarınızı tekrar eski haline nasıl getireceğinizi anlatmaktadır.

FileMaker geri dönüşüm tekniği
FileMaker geri dönüşüm tekniği
FileMaker geri dönüşüm tekniği

Onun için İki tablo Oluşturduk bir tablonuzda kitap kayıtlarımız var. İkinci tablomuz bu tablonun hemen hemen aynısı fakat bir iki alan ilave ettik.  Bu tabloların ne olduklarını görebilmek için Aşağıdaki resme bakmanız yeterlidir:

FileMaker geri dönüşüm tekniği

Evet kitaplar ve çöp adında iki tablomuz var.  Bunlardan kitaplar adında hangi alanlarımız mevcut aşağıdaki resimden de bunu görebiliriz:

FileMaker geri dönüşüm tekniği

Çöp adındaki tablomuzda ise aşağıdaki alanlar yer almaktadır:

İki tablo arasında bir ilişki kurduk bu ilişkinin nedeni ise çöpe attığımız kitabın bilgilerini çöpe atmadan önce kitaplar tablosundan almaktır.  Aşağıdaki resimden bunu görebilirsiniz:

FileMaker geri dönüşüm tekniği

Bir kitabı çöpe attığımız zaman bir script orada yeni bir kayıt açmakta ve o kayda kitaplar tablosundaki kitabın ID numarasını aktarmaktadır.

FileMaker geri dönüşüm tekniği hangi scriptlerden oluşmaktadır?

UFileMaker geri dönüşüm tekniği uygulamamızda aşağıdaki scriptleri kullandık:

FileMaker geri dönüşüm tekniği

Çöpe At

Bu scripti biz kitaplar ekranındaki aktif olan kitabı Geri dönüşüm kutusuna aktarmak için kullandık. Peki bu script adım adım neler yapıyor ona dikkat edelim:

FileMaker geri dönüşüm tekniği uygulamasının 3. Satırındaki komut ilk olarak kullanıcıya özel bir mesaj gösteriyor. 

FileMaker geri dönüşüm tekniği

Burada kullanıcı seçimli yapmak zorundadır. Ya ekrandaki kaydı çöpe atacaktır ya da işlemden vazgeçecektir.  Eğer kullanıcı çöp düğmesini tıklarsa Filemaker gerisin geriye 1 değerini döndürecektir. ve içerisinde bulunan if komutu kullanıcının seçimine göre scripti yönlendirecektir: Seçim çöp ise dönen 1 değeri olacak, vazgeç ise dönen değer 2 olacaktır.

16 numaralı komut satırına bakacak olursak kullanıcı işlemden vazgeçtiğinde buradaki komut satırı işletilecek  ve iş ip iptal edilecektir. 

Kullanıcının seçimi çok olursa bu durumda 5 ve 14 numaralı aralıkta bulunan komut satırları işletilecektir.  Peki bu Aralık’ta neler yapılacak isterseniz ona bakalım:

4 numaralı satır Eğer kullanıcı çöp bidonunu tıklanırsa bize bir değeri dönecektir.

5 numaralı satır: bu satırın hayatı bir önemi vardır Çünkü ekranda bulunan çöpe göz atmamızı sağlayan bit onu görebilmek için bu satırın işletilmesi gerekir Peki bu satır ne yapar bu satır çöp sepetine atılan kayıtların sayısını bir artırarak buraya aktarır olayısıyla Biz çöp sepetine geçmeden girmeden çöp sepetinde kaç tane kayıt olduğunu buradan otomatik olarak görebiliriz Ayrıca çöp sepetine göz hat adındaki düğmenin gizlenmesini ve gösterilmesini İşte bu alan yoluyla yapabiliriz. 

 6 numaralı satır kitap ekranında bulunan ve çöpe atacağımız kaydın ID numarasını bir değişkene aktarma mızı sağlar.   pek kullanılır kullanacak gibi bunun cevabı çok basit bu değeri çöp sepetinde yeni bir kayıt açtığımızda look-up yöntemini kullanarak kitap Bilgilerini almak için kullanacağız. 

7 numaralı satıra bakalım bu satır önemli bu satır ekrandaki kaydı geri plana atar.

 8 numaralı satır 7 numaralı satırdaki komutla arka plana attığımız kaydı ön plana getirmemizi ve ekranda sadece çöpe atacağımız ve dolayısıyla sileceğim iz kaydın sabitlenmesini sağlar.

 9 numaralı satış çöp adındaki ekrana ya da tabloya gitmemizi sağlar

 10 numaralı satır çöp adındaki ekranda yeni bir kayıt açılmasını sağlar.

 11 satış çöp adı yeni kayıt kitapID adındaki alanına yukarıda tanımladığımız değişkeni aktarır.  Peki bu değişken ne işe yarayacaktır? yukarıda da anlattığım gibi kitap ile çöp arasında bir ilişki kurmuştuk ve bu ilişkiyi kurarken de bu alanı kullanmıştık ve buna bağlı olarak da çöp adındaki tabloda kitap bilgilerini lookup yöntemiyle almak istedik. İşte bu değer lookupın çalıştırılmasını sağlar. 

 12 numaralı satır kitaplar adındaki tabloya yani kitap bilgilerinin yer aldığı ekrana gider ekrana çivi dediğimiz sabitlediğim  Allah kabul ederiz ve çöpe atacağımız o kaydı oradan siler. Daha sonra da kullanıcıya işlemin başarıyla gerçekleştirildiği mesajını verebilmek için başka bir ekrana gider kullanıcı kapat düğmesine tıklayarak o pencereyi kapatmış ve kitaplar ekranına gelmiş olur. 

 15 satır ise kullanıcı vazgeç düğmesini tıkladığında devreye girecektir

satır kullanıcı işlemden vazgeçtiğinde scriptin çalışmasına durduracaktır. 

Çöpe Bak

Bu script  kitaptan ekranında kullanıcı çöp kutusunda ne var ne yok merak edip tıkladığında Çöp kutusundaki kitapları görebilmesi için oluşturulmuştur.

 peki bu Script neler yapıyor?

Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi yi çöp sepetinde ne var ne yok ona göz atmanızı sağlıyor. 

1 numaralı satıra bakalım.  bu satır yeni bir pencere açmamızı sağlıyor.

 2 numaralı satır çöp adındaki ekrana gitmemizi,  geri dönüşüm kutusunda ne var ne yok onlara bakmamızı sağlıyor.

Gerri Al

Geri al adındaki bu scriptimiz bakın neler yapıyor?

3 numaralı satırda kullanıcıya bir seçenek sunuluyor çöpten alınsın mı alınmasın mı şeklinde bunların için çöpten al adındaki düğmeyi tıkladığında işlem başlıyor Bunu biz ne yapıyoruz ip ile kontrol ediyoruz Eğer diyoruz kullanıcı çöpten al düğmesine tıklamanız sa yani bize dönen değer bir ise şunları yaptık diyoruz Bu durumda 5 numaralı satır ile 28 numaralı satır arasında kalan Umutlar işletiliyor.  şimdi bu konutlara teker teker bakalım:

 5 ve 11 numaralı Satırlar arasında kitap bilgilerini farklı İsimlerde değişkenlere aktarıyoruz.

 12 numaralı satırda kitaplar ekranla gidiyoruz. 

 13 satırda kitaplar ekranında yeni bir kayıt açıyoruz.

 14 ve 19 satırlar arasında kitap bilgilerini ilgili  alanlara aktarıyoruz. 

20 satırda tekrar çöp adındaki ekrana gidiyoruz.

 21. satırda arama moduna geçiyoruz.

 22 satırda kitapID alanına kitap değişken değerini aktarıyoruz.

 23 satırda bulma ile Mini gerçekleştiriyoruz.

 24 satırda bulduğumuz kaydı siliyoruz.

 25 satırda çöpten alma başarılı adındaki ekrana giderek kullanıcıya işlemin Başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği bilgisini veriyoruz.

 26 saat sonra tüm kayıtların görüntülenmesini sağlıyoruz.

 27 satırda çöpten aldığımız kayda gidilmesini sağlıyoruz.

 28 satırda çöpten tekrar aldığımız kitap kaydının çöp kutusunda bulunan kitapların sayısından 1 adet düşmesini sağlıyoruz.

Peki ben bu dosyayı nasıl indirebilirim?

Elbette aşağıdaki linke tıklayarak bu dosyayı indirebilirsiniz.
Buradan sağdan indirebilirsiniz.

 Peki ben bu yöntemleri bu teknikleri nasıl öğrenebilirim?

Burayı tıklayarak Filemaker Pro Advanced’i  tüm yönleriyle öğrenebilirsiniz.

Hakkında Behlül Akkoç

error: filemakerx.com