Filemaker Database Kavramı

Filemaker Database kendine özgü bir yapıya sahiptir.

Filemaker Database

Filemaker Database dediğimizde sıralama, sorgulama, silme, ekleme, kopyalama, çoğaltma ve yazdırma gibi işlemler yaptığımız ve bilgilerimizin kaydını tuttuğumuz data (veri) koleksiyonları akla gelir.

Hastanelerde, okullarda ve buna benzer kuruluşlarda tutulan hasta ve öğrenci kayıtlarından oluşan dosyalar, telefon rehberi, adres defteri database (veritabanı)lere verilecek örneklerden sadece bir kaçıdır.

Filemaker Database yararları

Datalar, Number (rakamsal), Text(metinsel), Date (Tarihsel), Time (Zamansal), Container (Grafiksel, Hareketli Movie) türünden oluşurlar. İşte Filemaker Database uygulamaları her bir kayda gireceğiniz kayıt yığınları arasında sorgulama, arama, silme, değiştirme, listeleme, raporlama vb.. işlemler yapmanıza yardımcı olmanın yanında bilgiye en kısa ve en sağlıklı biçimde ulaşmanızı da sağlar. Bu da size hem vakit hem nakit kazandırmak ile birlikte bilgi kaybını da önler. Bu konuda “Filemaker Pro Advanced” adlı makalemize bakabilirsiniz.

Filemaker sadece bir veritabanı değil aksine bir veritabanı programlama ve yönetim aracıdır. Bu araç ile geliştirmiş olduğumuz uygulamaları Filemaker Server ile Ağ, Web ve Cep ortamında paylaşıma açarak yönetmemiz mümkündür.

Filemaker Database nasıl doğmuştur?

Filemaker Database

Personel Computer (PC)’nin günlük hayata girişiyle daha çok gündeme çıkan Database (veritabanı) kavramı, bilgisayarın gelişimine paralel olarak bizi daha yakından ilgilendirmeye başladı. Pek çok firma, database konusunda kayda değer çalışmalar yaptı. Bunlardan, Foxpro, Access, Lotus, Filemaker, Oracle ve diğerleri en önde gelen database uygulamalarıdır.

Filemaker kolaylığı rakiplerini gölgede bırakıyor

Özellikle Mac OS ile başlayan görsellik fırtınası Windows 95 ve üstü işletim sisteminin piyasaya çıkmasıyla PC’leri de etkilemeye başladı.  Bu görsellik sonucunda pek çok software (yazılım),  siyah camlı ekrana göre daha çok renklendi ve kolaylaştı. Zira görmek, duymak gibi değildi.  Eskiden en basit bir işlemi gerçekleştirebilmek için siyah camlı ekrana pek çok komut yazmanız gerekebilirdi. Ya şimdi öyle mi? Artık tutuyorsunuz kulağından bir dosyanın sürükleyip bırakıyorsunuz. Her şey tamam.  Hatta  bunlar şimdilerde çocuk oyuncağı… Eskiden bilgisayar bilenler, toplumda el üstünde tutulurlardı. Hele hele bir de programcıysa, değme keyfine gitsin…Ms-Dos ortamında config.sys ve autoexec.bat dosyalarıyla az mı uğraşırdık. “Tüfek icat oldu mertlik bozuldu”  açısından bakıldığında Filemaker Pro çıktı programcılığın pabucu dama atıldı

İnsanlar basit bir telefon defteri yapabilmek için akla karayı seçerler, pek çok boş vaktini buna ayırmak zorunda kalırlardı. Hatta içinden çıkamadıkları, günlerce arayıp ta bulamadıkları küçük bir kod hatası ( bug), hayatı onlara zehir ederdi. Şimdi artık her şey görselleşti, görselleştikçe basitleşti, programcılıkla hayatını kazananlar için, kara bulutların gök yüzünde dolaştığı karanlık günler başladı.

Filemaker’ın öne geçmesini sağlayan nedenler

Artık günümüzde programcılık yavaş yavaş tarihin derinliklerine gömülmeye başladı bile. Zira birazdan sözünü edeceğimiz Filemaker Pro, gerçekten de programcılık araçlarının  yaptığı pek çok işi yapmaktadır. İşte bu da Filemaker Pro’yu bir adım daha öne geçirmektedir.. Programcılığın böylesine geri plana itilerek daha çok sürükle bırak mantığı ile çalışan araçlar nedeniyle günümüz global dünyasında elbette ki Filemaker Pro gibi veritabanı program üreten firmalar bu tür programlara daha çok özellik eklemeye karar verdiler. Filemaker’in alt sürümleriyle üst sürümleri biri biriyle karşılaştırıldığında bunlar bariz bir şekilde görülebilmektedir.

Apple Firması herkesin bildiği gibi belli bir kesimin ilgi gösterdiği Computer olan Mac’leri çıkardığında buna paralel olarak basit amaçlar için Claris adındaki firma Filemaker 1.0 versiyonunu çıkarmıştı. Böylece insanlar kendi kayıtlarını kendi oluşturdukları database dosyalarında tutabileceklerdi. Ancak Adı-Soyadı, telefonu, adresi gibi verilerin saklanabildiği adeta bir Organizatordü. Fakat özellikle Windows 95 ve üstü işletim sistemiyle dünyada gerçekleştirilen bir devrim sonucunda Claris, PC’lere de ağırlık vermeye başladı. Mac’lar için geliştirdiği Filemaker’a gösterdiği hassasiyeti Pcler için yaptığı versiyona da göstermeye başlayınca olan oldu: Artık genelde veritabanlarının, özelde de Filemaker Pro’nun önü açılmakta, programcılık daha geniş kitlelere yayılmaya başlamaktaydı.

Filemaker 1.0 ile başlayan bu süreç şimdilerde Filemaker Pro 18 ile sürmekte, gelecekte de ardı arkasının kesilmeyeceği tahmin edilmektedir. Zira özellikle Amerika başta olmak üzere tüm dünyada Filemaker Pro, rakiplerini geride bırakmakta, rakip tanımamaktadır.

Claris adıyla yola çıkan firma artık şu günlerde clarisi bir yana bırakarak, Filemaker adını öne çıkarmış görünmekte idi ise de yeniden Claris’e dönmeyi planlamaktadır.

Daha detaylı bilgi için Filemaker Inc. web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Hakkında Behlül Akkoç

Ayrıca inceleyin

Filemaker kullanımı

Filemaker kullanımı eylemine başlarken artık kollarınızı sıvayıp FileMaker Pro’yu kullanmaya başlamanın zamanı geldi. Zira bu …

error: filemakerx.com